PANEL ATOPOWY (30 ALERGENÓW) to badanie diagnostyczne mające na celu identyfikację reakcji immunologicznych organizmu na 30 różnych alergenów wziewnych i pokarmowych. Pozwala na określenie alergii przyczyniających się do rozwoju chorób atopowych.
Alergenami stosowanymi w teście są: mleko, α-laktalbumina, β-laktoglobulina, kazeina, białko jaja kurzego, żółtko jaja kurzego, dorsz, orzech ziemny, kakao, soja, jabłko, marchew, pomidor, mąka – mix (pszenica, żyto, jęczmień, owies), kurczak, cytrusy – mix(cytryna, limonka, pomarańcza, mandarynka), ryż, 6 traw – mix(tymotka łąkowa, kłosówka, kupkówka pospolita, rajgras angielski, wiechlina łąkowa, kostrzewa łąkowa), żyto, naskórek psa, naskórek kota, Cladosporum herbarum, Alternaria alternata, Aspergillus fumigatus, Dermatophagoides pteronyssimus, Dermatophagoides farinae, pyłek leszczyny, pyłek brzozy, pyłek bylicy oraz CCD.
Badanie pozwala na określenie alergii przyczyniających się do rozwoju chorób atopowych.