PANEL ATOPOWY (30 ALERGENÓW) to badanie diagnostyczne mające na celu identyfikację reakcji immunologicznych organizmu na 30 różnych alergenów wziewnych i pokarmowych. Pozwala na określenie alergii przyczyniających się do rozwoju chorób atopowych.
Alergenami stosowanymi w teście są: mleko, α-laktalbumina, β-laktoglobulina, kazeina, białko jaja kurzego, żółtko jaja kurzego, dorsz, orzech ziemny, kakao, soja, jabłko, marchew, pomidor, mąka – mix (pszenica, żyto, jęczmień, owies), kurczak, cytrusy – mix(cytryna, limonka, pomarańcza, mandarynka), ryż, 6 traw – mix(tymotka łąkowa, kłosówka, kupkówka pospolita, rajgras angielski, wiechlina łąkowa, kostrzewa łąkowa), żyto, naskórek psa, naskórek kota, Cladosporum herbarum, Alternaria alternata, Aspergillus fumigatus, Dermatophagoides pteronyssimus, Dermatophagoides farinae, pyłek leszczyny, pyłek brzozy, pyłek bylicy oraz CCD.
Badanie pozwala na określenie alergii przyczyniających się do rozwoju chorób atopowych.
Wskazaniem do wykonania badania mogą być:
- katar
- kaszel
- napadowe kichanie
- duszności
- przewlekłe infekcje dróg oddechowych
- zapalenie spojówek
Badanie polega na oznaczeniu stężenia przeciwciał IgE w surowicy krwi specyficznych dla 30 wyszczególnionych alergenów wziewnych i pokarmowych.
Nie wymaga specjalnego przygotowania. Osoba poddająca się testowi nie musi być na czczo. Nie jest konieczne odstawianie leków sterydowych i przeciwhistaminowych.
Wyszukiwarka