Ma na celu wykluczenie u przyszłego pracownika chorób, które są bezwzględnym przeciwwskazaniem do pracy wymagającej kontaktu z żywnością. Wizyta u lekarza medycyny pracy, w celu wyrobienia tzw. książeczki sanepidowskiej, obejmuje badanie lekarskie oraz badanie kału. O zakresie badań dodatkowych decyduje lekarz prowadzący badanie do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Kto powinien wykonać badania sanitarno-epidemiologiczne? Nakaz posiadania książeczki sanepidowskiej obejmuje wiele grup zawodowych, w tym osoby zatrudnione w miejscach żywienia zbiorowego (restauracje, bary, stołówki i inne obiekty gastronomii);
- punktach obrotu nieopakowaną żywnością lub produkujących żywność (sklepy spożywcze, mięsne, warzywne, piekarnie, cukiernie, zakłady mięsne);
- służbie zdrowia (lekarze, pielęgniarki, ratownicy medyczni i inny personel medyczny);
- opiekunowie w hospicjach, domach opieki, zakładach opieki leczniczej itp.
- aptekach, sklepach zielarskich;
- zakładach fryzjerskich, gabinetach kosmetycznych, gabinetach masażu, studiach tatuażu, studiach piercingu itp.
Nie dotyczy
Nie dotyczy
Nie dotyczy
Specjalmed
Wyszukiwarka