BADANIA DO CELÓW SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNYCH

Ma na celu wykluczenie u przyszłego pracownika chorób, które są bezwzględnym przeciwwskazaniem do pracy wymagającej kontaktu z żywnością. Wizyta u lekarza medycyny pracy, w celu wyrobienia tzw. książeczki sanepidowskiej, obejmuje badanie lekarskie oraz badanie kału. O zakresie badań dodatkowych decyduje lekarz prowadzący badanie do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Kto powinien wykonać badania sanitarno-epidemiologiczne? Nakaz posiadania książeczki sanepidowskiej obejmuje wiele grup zawodowych, w tym osoby zatrudnione w miejscach żywienia zbiorowego (restauracje, bary, stołówki i inne obiekty gastronomii);
- punktach obrotu nieopakowaną żywnością lub produkujących żywność (sklepy spożywcze, mięsne, warzywne, piekarnie, cukiernie, zakłady mięsne);
- służbie zdrowia (lekarze, pielęgniarki, ratownicy medyczni i inny personel medyczny);
- opiekunowie w hospicjach, domach opieki, zakładach opieki leczniczej itp.
- aptekach, sklepach zielarskich;
- zakładach fryzjerskich, gabinetach kosmetycznych, gabinetach masażu, studiach tatuażu, studiach piercingu itp.

Wskazania do wykonania

Nie dotyczy

Na czym polega badanie?

Nie dotyczy

Przygotowanie do badania

Nie dotyczy

Wyszukiwarka

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Badania
Lekarze
Placówka
Poradnie
Praca
Pliki do pobrania