Klauzula Informacyjna

           

      Drogi Pacjencie, w dniu 25.05.2018r zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE w sprawie ochrony danych osobowych, zwane RODO. Zmiana przepisów nakłada na nas jako przedsiębiorców dodatkowe obowiązki, a na Ciebie jako Konsumenta dodatkowe prawa. Najważniejszą, dla Ciebie jako Konsumenta, cechą RODO jest przejrzystość w przetwarzaniu Twoich danych osobowych. Jest to zapewnione przez tzw. obowiązek informacyjny. Każdy podmiot, który przetwarza Twoje dane osobowe powinien Ciebie o tym fakcie poinformować, jak również umożliwić Tobie kontakt w sprawie Twoich danych osobowych. SPECJALMED traktuje bardzo poważnie bezpieczeństwo
i przejrzystość w przetwarzaniu Twoich danych, dlatego staramy się w sposób jak najbardziej zrozumiały dla Ciebie przedstawić informację o przetwarzaniu Twoich danych osobowych. Pamiętaj, że zawsze możesz się z nami skontaktować w sprawie przetwarzania Twoich danych. Sposoby kontaktu znajdziesz poniżej. Ciebie, Drogi Pacjencie, prosimy o zapoznanie się z informacją znajdującą się poniżej.

 

Kto jest administratorem Twoich danych osobowych?

            Administratorem Twoich danych osobowych są następujące pomioty:

  • SPECJALMED Sp. z o.o. z siedzibą w Wiśniowej, pod adresem 32-412 Wiśniowa 317/4, zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieście XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem 0000461612; NIP: 6811989982

  • SPECJALMED Sp. z o.o. spółka komandytowa z siedzibą w Wiśniowej, pod adresem 32-412 Wiśniowa 317/4, zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieście XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem 0000465553; NIP: 6812055974

 

Z kim możesz się skontaktować w sprawie przetwarzania Twoich danych osobowych?

Osobą kontaktową w sprawie Twoich danych osobowych jest Inspektor Ochrony Danych

Możesz się z nim skontaktować w następujący sposób:

  • pod adresem email: IOD@specjalmed.pl

  • pisemnie przesyłając korespondencję na adres: SPECJALMED
    Sp. z o.o 32-410 Dobczyce, ul. Zarabie 35C z dopiskiem IOD

  • składając pismo w jednej z naszych rejestracji

 

Dlaczego przetwarzamy Twoje dane?

            Twoje dane przetwarzamy w następujących celach:

  • realizacja umowy na świadczenie usług medycznych

  • realizacja zobowiązań prawnych – np. rozliczanie się z NFZ, rozliczanie się z US, przekazywanie zwolnień do ZUS, przekazywanie informacji do Państwowej Inspekcji Sanitarnej itp.

 

Komu przekazujemy Twoje dane osobowe?

            Odbiorcami Twoich danych są następujące podmioty:

  • firmy wykonujące badania medyczne – w celu wykonania poszerzonych badań

  • szpitale – w celu wykonania specjalistycznych badań oraz usług medycznych

  • NFZ – w celach rozliczeniowych

  • Państwowa Inspekcja Sanitarna – obowiązek z przepisu prawa

  • SIO – obowiązek z przepisu prawa

  • ZUS – wystawianie zwolnień lekarskich – obowiązek z przepisu prawa

  • US – w celach rozliczeniowych – obowiązek z przepisu prawa

  • Grupa Euro Sweet-Corner.eu Maciej Heród – dostawca usług informatycznych

  • Home.pl S.A. – dostawca usług hostingowych

  • F.H.U. GEORG – obsługa informatyczna

  • OTI Elektronik Robert Kawecki – obsługa informatyczna

 

Jak długo będziemy przetwarzać Twoje dane?

            W zależności od celu, który realizujemy zmienia się czas przechowywania. Każdy cel przetwarzania jest regulowany przepisami prawa – i dokładnie przez taki okres czasu przetwarzamy Twoje dane.

Dla przykładu:

  • Dokumentacja medyczna - przechowujemy przez okres 20 lat od ostatniego zapisu.

  • Dokumentacja rozliczeniowa (faktury, rachunki) – przez okres 6 lat

  • Druki ZUS ZLA (zwolnienia lekarskie) – przez okres 3 lat

 

Jakie uprawnienia Tobie przysługują?

            Masz następujące prawa wynikające z RODO:

  • prawo dostępu do danych, w tym prawo do uzyskania kopii tych danych

  • prawo do sprostowania (poprawiania) danych osobowych – w przypadku, gdy dane są nieprawidłowe lub niekompletne

  • prawo usunięcia danych osobowych – w przypadku, gdy dane nie są już niezbędne

  • prawo ograniczenia przetwarzania danych osobowych

  • prawo do przenoszenia danych – w przypadku, gdy przetwarzanie odbywa się na podstawie umowy a nie na podstawie przepisów prawa

 

Do kogo możesz złożyć skargę?

            Jeśli uważasz, że przetwarzanie Twoich danych osobowych narusza przepisy prawa, przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Strefa pracownika
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. ×